Home » Tips en trucs » Zo maakt u sterke wachtwoorden

Zo maakt u sterke wachtwoorden

Geplaatst in: Tips en trucs 2

Bij computerbeveiliging is de mens de zwakste schakel. Met name het gebruik van wachtwoorden leidt vaak tot chaos. Gebruik onze tips om sterke wachtwoorden te maken.

Onlangs interviewde ik een ict-baas van een school. Hij vindt nog steeds post-it memo’s onder toetsenborden, achterop de computerkasten en zelfs op het scherm. Niet bij één docent, maar bij vele. Voor al die docenten en anderen die hun wachtwoorden maar niet kunnen onthouden, de volgende tip:

Pak een boek. Uw favoriete roman, of een receptenboek. Een spreekwoordenboek, dat mag ook. Eigenlijk maakt het niet uit, als het maar dicht bij u staat. Letterlijk en figuurlijk. Laten we eens een spreekwoord nemen: ‘als de kat van huis is, dansen de muizen’. Dat is het begin van uw wachtwoord. U maakt het iets sterker door voor de zelfstandige naamwoorden hoofdletters te gebruiken en er wat cijfers en leestekens in de husselen.

Wat wordt nu uw wachtwoord?
AdKvHi,ddM. Nog sterker wordt het als u de wachtwoorden (u heeft er natuurlijk meerdere) gaat nummeren: 1.AdKvHi,ddM. Of er iets aan toevoegt waardoor het wachtwoord alleen voor die ene site geldt:1.AdKvHi,ddM;bol.com. Datzelfde kan natuurlijk bij boektitels, of bij televisieprogramma’s: 3.Ned1:NOS8UJ. Natuurlijk gebruikt u niet voor alles hetzelfde wachtwoord. Breng gradatie aan zodat niet de eerste de beste ‘hack’ uw complete doopceel bloot ligt.

De (on)zin van een ‘wachtwoordmanager’
Het onthouden van inloggegevens blijkt een van de grootste opgave van computergebruikers. Daarom zijn er ‘wachtwoordmanagers’ uitgevonden. Dat zijn (soms gratis) programma’s die op uw computer staan en waarin u alle wachtwoorden en inloggegevens kunt opslaan. Eén probleem: het programma wordt beveiligd met een wachtwoord. En als iemand daar achterkomt, liggen al uw inloggegevens in één klap op straat. Nog een punt ter overweging: uw wachtwoorden (alle dus) staan in een onbekende database in een onbekend land, met een niet te controleren beveiligingsniveau. Onze conclusie: zo’n wachtwoordmanager is prima voor allerhande websites en fora, maar de echt belangrijke wachtwoorden… Hmm… misschien toch maar een schriftje kopen. Dat dan wel in de kluis moet. En die cijfercode kunnen we wel onthouden.

Een paar ‘regels’ voor het gebruik van wachtwoorden

  1. Lange wachtwoorden zijn beter dan korte
  2. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens
  3. Schrijf wachtwoorden nooit op op een briefje dat zich in dezelfde ruimte als uw computer bevindt
  4. Gebruik voor verschillende toepassingen verschillende wachtwoorden
  5. Wees selectief bij gebruik van een ‘wachtwoordmanager’
  6. De beste oplossing blijft het gebruik van een token in combinatie met een wachtwoord

Test hier uw wachtwoord

U kunt hier de sterkte van uw wachtwoord testen. Dat geeft geen garantie, wel een goede indicatie.

Open de wachtwoord-tester  (opent in nieuw venster/tab)

Een aardig alternatief hiervoor is de wachtwoord-tester van Kaspersky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 4 =