Home » Beveiligingsnieuws » Website Telegraaf linkt naar malware

Website Telegraaf linkt naar malware

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0

De website van De Telegraaf heeft vandaag enige tijd gelinkt naar een site waar malware (scareware) op de computer van bezoekers werd geïnstalleerd. De software doet zich voor als een anti-virusprogramma dat -uiteraard- meerdere virussen ontdekt. De gebruiker kan vervolgens tegen betaling een programma installeren dat het vermeende euvel verhelpt. De besmetting waar het om gaat staat bekend als ‘Live Security Platinum fake antivirus‘ en werkt alleen op Windows-computers met een verouderde Java 7-versie.

De malware werd geïnstalleerd bij mensen die zich hebben opgegeven voor een nieuwsbrief, een service die door een partner van De Telegraaf wordt uitgevoerd. Inmiddels is die functie offline. Jan-Kees Emmer, adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf: ‘Zelfs nu het betrokken bedrijf de link naar de malware heeft verwijderd, hebben we de relatie nog niet hersteld. Dat kan pas als duidelijk is hoe dit heeft kunnen gebeuren.’ Overigens blijkt uit een overzicht van Virustotal dat maar bar weinig virusscanners de scareware konden identificeren (4 van de 42).

De oplossing
Mocht uw computer besmet zijn geraakt, bekijk dan dit filmpje met instructies om de software te verwijderen. En vergeet daarna niet uw Java-software te updaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 4 =