Home » Opinie » We hebben dringend internetpolitie nodig

We hebben dringend internetpolitie nodig

Geplaatst in: Opinie 0

Online criminaliteit is altijd een internationale aangelegenheid, omdat het Internet simpelweg geen grenzen kent. Dit betekent dat iedereen met een computer en een Internetverbinding kwetsbaar is, waar hij zich ook begeeft.

Vandaag de dag worden computervirussen en andere kwaadwillende software niet meer door ‘hobbyisten’ geschreven, die met deze praktijken aanzien bij hun soortgelijken willen krijgen. Het is de georganiseerde, professionele misdaad die grote bedragen op het Internet verdient. Het zijn de personen die toegang tot jouw computer willen, jouw PayPal-wachtwoord willen ontfutselen of jouw creditcardgegevens in handen willen krijgen.

Criminele online bendes rekruteren personen met een uitmuntende computerkennis, maar die geen kans maken op een vaste aanstelling in het dagelijkse bedrijfsleven. Er is nu een obscure markt voor crimeware – virussen, wormen, trojans en spyware – die, net als andere producten en diensten, via het Internet wordt geproduceerd en verkocht. Helaas heeft de internationale gemeenschap tot nu toe niet de echte kern van het probleem kunnen aanpakken. Nationale politie-eenheden en juridische instellingen vinden het uitermate moeilijk om de snelgroeiende online criminaliteit bij te houden. Ze hebben slechts beschikbare middelen (en expertise) tot hun beschikking om deze online criminele activiteiten te onderzoeken. De slachtoffers, politie, vervolgers en rechters ontdekken zelden tot nooit het gehele traject van een zaak die vaak een internationaal karakter heeft. De acties tegen de criminelen zijn traag te noemen, de arrestaties zijn op een hand te tellen en de boetes zijn – in vergelijking met de ‘echte’ wereld – vaak aan de lage kant.

Ik ben ervan overtuigd dat we de online criminelen de verkeerde boodschap sturen, en daarom groeit deze vorm van criminaliteit explosief. Wanneer iemand met een geweer een willekeurige bank binnenloopt en de caissière dwingt al het aanwezige geld in een zak te doen, staat de politie bij wijze van spreken al klaar om in actie te komen. Wanneer de landgrenzen worden overschreden, komt de internationale politie om de hoek kijken. Wanneer de overvaller in de kraag wordt gegrepen, komt er een rechtszaak waarbij de bank een maximale straf eist.

Dit gebeurt echter niet in de digitale wereld. Virtuele overvallers kunnen alle kanten op, en er is niemand die hun een strobreed in de weg legt. Online criminaliteit is veelal een internationale aangelegenheid, maar de lokale politieautoriteiten gebruiken hun eigen lokale bronnen voor een onderzoek. Online crime is makkelijker uit te voeren dan ‘offline’ crime, waarbij ook de opstartkosten heel laag zijn. Het financiële gewin is perfect, en het is relatief makkelijk uit handen van de politie te blijven vanwege de anonimiteit die het Internet biedt. De kansen liggen overal voor het oprapen, omdat de slachtoffers met toegang tot het Internet overal kunnen worden aangevallen.

Antivirus- en beveiligingsbedrijven doen hun uiterste best om de computers van hun klanten optimaal te beschermen, maar er kan door non-gouvernementele instanties vrij weinig worden gedaan om het probleem op te lossen. Antivirus-bedrijven zijn geen juridische instantie, en dienen dit ook niet na te streven. Het tackelen van online criminaliteit vraagt om een serieuze aanpak op internationaal niveau, waarbij experts op juridisch gebied de criminelen in de online wereld moeten (achter)volgen.

Daarom ben ik een voorstander van een Internetpol, een online versie van Interpol. Internetpol zou een internationale aangelegenheid moeten worden die toestemming krijgt de georganiseerde criminaliteit op het Web aan te pakken. Deze Internetpolitie zou het topje van de crimeware ‘voedselketen’ dienen te onderzoeken, en juridische stappen moeten ondernemen tegen die personen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van online criminele syndicaten.

Uiteraard heeft de lancering van een dergelijke Internetpol wat voeten in de aarde. Zo worden kwaadwillende codes vaak gecreëerd in landen waar dit soort activiteiten niet verboden zijn, en waar de overtreders niet worden vervolgd. Maar als we nu geen actie ondernemen, blijft het online criminele circuit almaar groeien en zal het de teloorgang van het huidige Internet-bankieren en -zakendoen inluiden…

(Mikko Hyppönen, Chief Technical Officer, F-Secure)


Deze column is gepubliceerd dankzij de medewerking van F-Secure, dat bedrijven en consumenten beschermt tegen computervirussen en andere risico’s bij het gebruik van internet en mobiele netwerken. Voor meer informatie: www.f-secure.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + elf =