Home » Opinie » Uw smartphone is een lek in uw databeveiliging

Uw smartphone is een lek in uw databeveiliging

Geplaatst in: Opinie 0

U heeft uw computer- en netwerkbeveiliging uitstekend op orde. Uw website is niet binnen afzienbare tijd te hacken, uw klantgegevens zijn voor de doorsnee crimineel onbereikbaar. Hulde! En omdat het goed gaat met de zaken geeft u iedereen in de buitendienst en alle flexwerkers een fraaie smartphone. In bruikleen uiteraard, maar toch.

U bent een week verder en er ontstaat geroezemoes over de significante toename van spam, scam, scareware en al die andere zaken die iedereen liever verre van zich houdt. Wat is er aan de hand?

Simpel: uw medewerkers maken volop gebruik van hun smartphones. Ze spelen WordFeud en DrawSomething (uiteraard uitsluitend in hun vrije tijd).  Ze hebben een app voor Facebook en eentje voor LinkedIn en zo nog 20 of 50 andere. Daar zijn die dingen ook voor, die smartphones en apps zijn veelal gratis of kosten een paar dubbeltjes. Dus waarom niet?

Het is goed dat u zich realiseert dat deze week in de VS 18 bedrijven voor de rechter zijn gesleept omdat ze een loopje nemen met het begrip ‘privacy’.  Als u het ons vraagt: het topje van de ijsberg. De belangrijkste klacht is dat ze gegevens uit de smartphone koppelen zonder dat de gebruiker er erg in heeft. Zo belandt het adresboek van uw medewerker zomaar in de database van de app-ontwikkelaar. En weet u wat ze daarmee doen? Hoe veilig die database is? Wij niet.

Op dezelfde manier kunnen ook documenten worden ingezien, foto’s worden bekeken en e-mails worden opgeslagen. Wij zouden niet durven beweren dat het niet zo is.

De conclusie is dat een medewerker met een smartphone ‘van de zaak’, met daarop gegevens ‘van de zaak’ door apps te gebruiken de privacy en de bescherming van uw bedrijf en uw medewerkers -ongewild- op straat kan leggen. En dat weten we dan weer wel: dat wilt u niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − elf =