Home » Opinie » U wordt afgeluisterd !

U wordt afgeluisterd !

Geplaatst in: Opinie 1

(Door Carlo Seddaiu)

Jaren geleden, toen het ijzeren gordijn nog bestond, was afluisteren iets geheimzinnigs en magisch. Radiogolven waren een mysterieus, ongedefinieerd iets. Afluisteren is iets wat in een duister en onbegrepen hoek zat. Iets vaags en technisch, iets wat gedaan werd door rare techneuten.

Ineens sta je in 2012! Internet heeft zijn intrede gedaan en bijna iedereen bezit een smartphone met meer rekenkracht dan de duurste computer 10 à 15 jaar geleden.

Met de komst van het internet en digitale communicatie is er veel veranderd in de wereld. Iedereen is ineens elektronisch met iedereen verbonden. Afstanden en grenzen verdwijnen letterlijk door de overdracht van informatie. Ongemerkt komen ook personen die je op straat zou mijden via je pc en de smartphone van je kinderen je huis binnen. Ongezien lopen deze ongewenste gasten via de laptop van je kind rond op hun slaapkamer. Zonder het te weten worden je kinderen bespioneerd met hun webcam.

Maar je bent zelf ook niet veilig. Want de apps op je smartphone zijn voorzien van ongewenste spionagefunctionaliteit omdat je in de haast om dat spelletje te spelen maar op ‘ok’ hebt geklikt. Want wie leest eerst die langdradige voorwaarden?

“Alles is te kraken of af te luisteren”

Je realiseerde je daardoor niet dat je net toestemming hebt gegeven om je locatie 24 uur per dag vrijwillig en geautomatiseerd door te geven aan volslagen vreemden. Zonder het te weten stuur je bovendien alle gesprekken in de huiskamer de hele buurt rond, want de babyfoon staat ook nog aan. Ondertussen realiseer je je niet dat alle communicatie tegenwoordig (gsm, dect, wifi, adsl, kabel, etc) is af te luisteren door vrijwel iedereen die bereid is wat te googlen en 100 euro uit te geven.

Zelfs antivirussoftware en een firewall op je pc vormen bepaald geen garantie dat je veilig bent. Alles is tegenwoordig te kraken of af te luisteren. Tenzij je even nadenkt of, beter nog, dat voor je laat doen door mensen die er echt verstand hebben. Maar hoe weet je of mensen ergens echt verstand van hebben? Vooral als je zelf niet die diepgaande kennis hebt van de onderwerpen?

In de komende periode gaan we verschillende onderwerpen behandelen op het gebied van afluisteren en ‘hacken’. Op een manier waardoor ook een niet-specialist een duidelijk beeld krijgt van de risico’s, problemen en oplossingen. Voor de thuissituatie, maar ook voor bedrijfsomgevingen.


Carlo Seddaiu is freelance computer-beveiligingsexpert en anti-afluisterapparatuurexpert. Hij is al vele jaren freelance werkzaam voor onder andere financiële en overheidsinstellingen. Hij heeft zijn eigen afluisterapparatuur-opsporingsteam en helpt bedrijven computerbeveiligingen op te zetten die securitytechnisch heel sterk zijn. Hij is te bereiken via lcseddaiu@gmail.com.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + dertien =