Home » Beveiligingsnieuws » Twentse bedrijven slachtoffer ransomware

Twentse bedrijven slachtoffer ransomware

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0

Meerdere bedrijven uit de Twentse maaksector zijn slachtoffer geworden van ransomware. ‘Het afgelopen jaar waren bijna tien Twentse bedrijven het slachtoffer van zogenaamde ransomware.’ Dat zegt adviseur Liesbeth Holterman van het Cybersecurity Centrum Maakindustrie in Enschede tegen een journalist van dagblad Tubantia. Helaas vertelt ze niet hoe de bedrijven slachtoffer zijn geworden en hoe anderen kunnen voorkomen dat ze ook slachtoffer worden. Op de website van Cybersecurity Centrum Maakindustrie is niets te lezen over de ransomware. 

Bij ransomware wordt vaak een bulkmail uitgestuurd in de hoop dat ‘een medewerker’ van ‘een bedrijf’ op een foute link klikt. Maar juist bij de maakindustrie kunnen criminelen wat gerichter te werk gaan omdat daar sprake is van machines met verouderde software die wel opgenomen zijn in het bedrijfsnetwerk en zo verbonden zijn met internet. Om kwetsbaarheden zoveel mogelijk weg te nemen biedt het Cybersecurity Centrum Maakindustrie sinds kort een scan aan. “Dan komen we langs met een cybersecurity-expert, die alle mogelijke gaten in de beveiliging checkt, en krijg je naderhand een lijst met concrete tips over verbeteringen”, zegt Holterman. 

De website meldt:

Het Cybersecurity Centrum Maakindustrie heeft samen met cybersecurity professionals een risico-scan ontwikkeld. Deze weerbaarheidsanalyse is gericht op de alle cybersecurity facetten (mens, techniek en organisatie) waar ondernemingen in de maakindustrie mee te maken krijgen. Door de risico-scan krijgen ondernemers inzichten in hun sterke kanten en waar nog aandachtspunten liggen rondom cybersecurity.

Een scan wordt opgeleverd met een rapport dat ondernemingen inzicht geeft in korte, midden, en lange termijn oplossingen. Het rapport laat zien:

  • waar je kwetsbaar bent voor verstoring of manipulatie van je kritische bedrijfsprocessen door cyberdreigingen;
  • welke security maatregelen noodzakelijk zijn om minder vatbaar te zijn voor bijvoorbeeld verstoringen in of manipulatie van het productieproces;
  • of jouw onderneming voldoet aan relevante wet- en regelgeving.

Met deze informatie kunnen bedrijven binnen de maakindustrie de juiste maatregelen kunnen treffen om zich efficiënt en effectief te beschermen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 4 =