Home » Tips en trucs » Tips (voor kinderen) om veilig online te zijn

Tips (voor kinderen) om veilig online te zijn

Geplaatst in: Tips en trucs 0

Voor kinderen die veiliger online willen zijn, heeft Alert Online zes belangrijke tips. Alert Online is een initiatief dat overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en consumenten in Nederland faciliteert en stimuleert samen te werken aan cybersecurity én hen meer cyber secure te laten handelen.

  1. Gebruik niet zomaar openbare wifi, gebruik hierbij altijd een VPN-verbinding die je data versleutelt. Een VPN-app voor je smartphone of tablet download je bijvoorbeeld in de App store (Apple) of Play store (Android).
  2. Verwijder een openbaar wifi-netwerk direct na gebruik. Want anders kunnen anderen zich voordoen alsof zij dat netwerk zijn en verbinding maken met je device, zónder dat je het in de gaten hebt. Criminelen kunnen zich zo toegang verschaffen tot het apparaat.
  3. Ga veilig om met wachtwoorden. Gebruik altijd verschillende wachtwoorden en een wachtwoordenkluisje of wachtwoordenmanager.
  4. Klik nooit op linkjes die je niet vertrouwt, bijvoorbeeld doordat het een vreemd bericht is of afkomstig is van een onbekende afzender. Doe dit ook niet wanneer je een link via social mediakanalen of berichtenapps ontvangt. Waarschuw je ouders als je dit soort berichtjes ontvangt.
  5. Wees voorzichtig met openbare USB-oplaadpunten. Gebruik liever een eigen oplaadaccu (powerbank) of oplader met stekker via het lichtnet. Door het direct inpluggen van een USB-kabel in een openbaar oplaadpunt kan toegang tot een tablet of smartphone ontstaan. Zo kunnen privégegevens worden uitgelezen of kan malware worden geïnstalleerd (juice jacking).
  6. Zorg dat je device (je telefoon of tablet) altijd voorzien is van de meest recente update. Hiermee is het het beste beschermd tegen dreigingen. Oudere versies van iOS en Android zijn bijvoorbeeld nog niet geoptimaliseerd tegen juice jacking, de nieuwste versies wel. Meer tips en praktische uitleg om je te wapenen tegen cybergevaren staan op: www.alertonline.nl/tips. Ook zijn er op de site video’s te vinden van Isabel Provoost (oud-deelnemer en finalist TVOH en The Voice Kids) die je meer uitleg geven over veilige wachtwoorden en het gebruik van wifi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + zestien =