Home » Onderzoek » Thuiswerkplek groot risico voor vertrouwelijke data

Thuiswerkplek groot risico voor vertrouwelijke data

Geplaatst in: Onderzoek 0

Een groot deel (68%) van de Nederlanders die vaak achter een beeldscherm zit werkt inmiddels vanuit huis. Een ruime meerderheid (67%) daarvan werkt met vertrouwelijke gegevens maar heeft vaak niet de juiste basis om deze data afdoende te beschermen. De thuiswerkplek is daarmee een groot risico voor vertrouwelijke data. Dit blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Skotty onder ruim 1.500 Nederlanders.

Meerdere risico’s op thuiswerkplek
Van de groep die thuiswerkt en met vertrouwelijke data werkt, gebruikt maar liefst 32% een computer die niet door de werkgever is verstrekt. Ruim een vijfde (21%) geeft aan dat de werkgever geen software beschikbaar heeft gesteld voor het uitwisselen van vertrouwelijke informatie. Op de vraag of men de thuiswerkplek voldoende beveiligd heeft, zegt 16% dat men dit niet weet, 3% zegt ronduit dat er geen goede beveiliging is. Al deze zaken zorgen voor een groot risico op datalekken en identititeitsfraude.

E-mail vaak gebruikt voor delen
Werknemers die thuiswerken en met vertrouwelijke data te maken hebben, gebruiken e-mail (76%) veruit het meest voor het delen van bestanden. VPN (33%), WeTransfer (17%), Microsoft OneDrive (16%) en Google Drive (8%) volgen op afstand. Gewone e-mail is niet veilig genoeg om vertrouwelijke gegevens te versturen en vormt daarmee het allerhoogste risico.


Minder productief
Nederland werkt niet alleen wat minder veilig, maar is ook minder productief op dit moment. Van de groep die noodgedwongen thuiswerkt geeft 39% aan minder productief te zijn, 28% zegt juist productiever te zijn. Dit lijkt erop te wijzen dat de productiviteit per saldo met 11% is gedaald. Als redenen hiervoor worden meer afleiding in het algemeen en kinderen in het bijzonder genoemd. De thuiswerker denkt gemiddeld nog 2,6 maanden de werkzaamheden vanuit huis te moeten doen.

Over Multiscope
Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen. De resultaten in dit persbericht komen uit de Multiscope Marktpeiler. In het onderzoek zijn 1.537 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Over Skotty
Skotty is een Eindhovense startup gespecialiseerd in het beschermen van privacy bij het online delen van vertrouwelijke informatie. Met Skotty kunnen organisaties heel eenvoudig en veilig berichten en bestanden delen, waarbij alle gesprekken en gedeelde bestanden zijn beveiligd met end-to-end encryptie en volledige AVG-compliance. Inmiddels werken meer dan 850 organisaties en professionals met Skotty.

Om Nederland in deze tijd veiliger te laten werken, biedt Skotty zakelijke gebruikers nu 8 weken gratis haar community dienstverlening aan. Ga naar de Skotty-website om direct gebruik te maken van het aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 17 =