Home » Beveiligingsnieuws » Texaanse overheden slachtoffer ransomware-aanval

Texaanse overheden slachtoffer ransomware-aanval

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0
ransomware-aanval Texas

Maar liefst 23 overheidsorganisaties in Texas zijn slachtoffer van wat een ‘schijnbaar gecoördineerde ransomware-aanval’ wordt genoemd, zo meldt het Texas Department of Information Resources (DIR).

Het incident vond 16 augustus 2019 plaats en treft grotendeels kleinere lokale overheden (gemeenten). De ransomware-aanval lijkt te zijn ontketend door één enkele crimineel, volgens de DIR, hoewel zij daarbij aangeven dat er nog geen dader is geïdentificeerd of opgepakt. De systemen en netwerken van de Texaanse centrale overheid zijn gespaard gebleven, maar wat de schade nu wel precies is, is niet duidelijk.

Evenmin laat de DIR iets los over hoe het kan dat in één keer 23 overheden het slachtoffer konden worden. Tijdens een radio-uitzending maakte een woordvoerder van DIR bekend dat geen van de slachtoffers heeft betaald. “Onderzoek naar de oorsprong van deze aanval is aan de gang; reactie en herstel zijn op dit moment echter de prioriteit ”, luidt de – obligate – mededeling.

Zoals blijkt uit een recent rapport van Recorded Future, een aanbieder van informatie over bedreigingen, zijn ransomware-aanvallen op staats- en lokale overheden in de VS snel gegroeid. Atlanta, Baltimore en twee steden in Florida bijvoorbeeld, hebben allemaal hun gemeentelijke systemen door verschillende soorten ransomware (deels) platgelegd gezien. Terwijl de eerste twee ervoor kozen om hun systemen te herstellen zonder op de chantage in te gaan, besloten Riviera Beach en Lake City wel losgeld te betalen.

Nog maar enkele weken geleden beloofde de Amerikaanse burgemeestersconferentie, die meer dan 1.400 burgemeesters uit steden in het hele land vertegenwoordigt, niet toe te geven aan cyberafpersing in het geval hun systemen worden getroffen door ransomware.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + 20 =