Home » Beveiligingsnieuws » Problemen met Zoom en een aantal alternatieven voor videoconferencing

Problemen met Zoom en een aantal alternatieven voor videoconferencing

videoconferentie

Nu de besmettingen met het coronavirus een pandemie blijkt, hebben organisaties razendsnel hun werkmethodes aangepast. Waar het maar enigszins mogelijk is wordt thuisgewerkt en het reguliere overleg gebeurt digitaal.

De inzet van videoconferenties is voor veel organisaties nieuw, evenals de ervaringen met het programma Zoom. Dat verandert snel: hackers leggen de gebreken van het programma snel bloot, tot ontsteltenis van de onwetende gebruiker.    

Op de Amerikaanse site SecurityWeek verscheen een artikel dat opent met de ervaring van Ceri Weber, een vrouw die Zoom gebruikte om het proefschrift te verdedigen. Ze was nog maar net begonnen of stemmen onderbraken haar en praatten haar na. Muziek van Britney Spears verstoorde haar woorden en ‘iemand’ riep dat ze haar mond moest houden (nee, niet Britney, maar Ceri). Uiteindelijk dreigde ‘iemand’ haar te verkrachten…

Zoom bombing

Ceri was het slachtoffer geworden van wat inmiddels bekend staat als ‘zoom bombing’. Hackers, of het nu gewoon irritante pestkoppen zijn of organisaties die op geld of informatie uit zijn, richten zich altijd razendsnel op nieuwe doelen.

Eerder constateerden cybersecuritybedrijven al aanvallen op ziekenhuizen, nu zijn dus ook de thuiswerkers slachtoffer. Zoom deed het inbreken op online conferenties af als ‘party crashen’, wat door critici werd gezien als een doorzichtige poging de lekken in het programma te downplayen.      

Maar de aandacht van onder andere de FBI is getrokken omdat er meldingen zijn van dreigementen, racistische, anti-homo- of antisemitische berichten het vertonen van pornografische afbeeldingen. En hoewel Zoom bij monde van CEO Eric Yuan inmiddels heeft toegegeven dat er lekken in de beveiliging zitten en dat er hard wordt gewerkt om die te dichten, zijn er al heel wat organisaties die het gebruik van Zoom hebben verboden.

De vraag is natuurlijk wat je in plaats van Zoom kunt gebruiken. We zetten er een paar op een rijtje. Als je zelf nog een goed alternatief weet, houden we ons aanbevolen.

Jitsi Meet

Microsoft Teams

Skype (for Business)

Cisco Webex

Google Hangouts (Meet)

GoToMeeting

Samepage

 


Dit is de link naar het artikel op SecurityWeek: https://www.securityweek.com/hackers-new-target-during-pandemic-video-conference-calls

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + een =