» » Onderzoek Kaspersky Lab en ITU onthult nieuwe cyberdreiging

Onderzoek Kaspersky Lab en ITU onthult nieuwe cyberdreiging

Geplaatst in: Onderzoek | 0

Kaspersky Lab heeft een zeer geavanceerd kwaadaardig programma ontdekt dat actief wordt gebruikt als een cyberwapen om personen en organisaties in verschillende landen aan te vallen. De complexiteit en functionaliteit van het nieuw ontdekte kwaadaardige programma zijn hoger dan die van alle andere cyberdreigingen die tot nog toe bekend zijn, aldus Kaspersky.

De malware werd ontdekt door experts van Kaspersky Lab tijdens een onderzoek geïnitieerd door International Telecommunication Union (ITU). Het kwaadaardige programma, gedetecteerd als Worm.Win32.Flame door de beveiligingsoplossingen van Kaspersky Lab, is ontworpen voor het uitvoeren van cyberspionage. Het kan waardevolle informatie stelen, waaronder content op het computerbeeldscherm, informatie over de aan te vallen systemen, opgeslagen bestanden, contactgegevens en zelfs audio-gesprekken.

Het onafhankelijke onderzoek is geïnitieerd door ITU en Kaspersky Lab na een reeks incidenten met een ander, nog onbekend, destructief malware-programma – codenaam Wiper – dat gegevens verwijderde op een aantal computers in de West-Aziatische regio. Deze specifieke malware is nog niet ontdekt, maar bij de analyse van deze incidenten kwamen Kaspersky Lab experts in coördinatie met ITU een nieuw soort malware tegen, nu bekend als Flame. Voorlopige bevindingen wijzen erop dat deze malware voor meer dan twee jaar – sinds maart 2010 – actief is. Door de extreme complexiteit en de gerichte aard van de aanvallen heeft nog geen enkele beveiligingsoplossing het gedetecteerd.

Hoewel de kenmerken van Flame verschillen met eerdere opmerkelijke cyberwapens zoals Duqu en Stuxnet behoort Flame tot dezelfde categorie super cyberwapens. Reden voor deze conclusie is de geografie van de aanvallen, het gebruik van specifieke kwetsbaarheden in software en het feit dat alleen geselecteerde computers worden aangevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − tien =