Home » Beveiligingsnieuws » Nieuwe Android-malware slaat aan het winkelen

Nieuwe Android-malware slaat aan het winkelen

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0

Experts van het G Data SecurityLab hebben een nieuw soort malware voor Android ontdekt. Dit schadelijke programma downloadt betaalde apps, zonder dat de eigenaar van de smartphone of tablet hier iets van merkt. De malware zit verstopt in nepversies van de apps GO Weather, Travel Sky en E-Strong FileExplorer en wordt momenteel via verschillende Chinese websites en onofficiële app-markets verspreid.

Op dit moment worden klanten van ’s werelds grootste mobiele provider, China Mobile, aangevallen. Het Trojaanse paard zoekt toegang tot de app-store van deze provider en downloadt en installeert nog meer malware, of betaalde apps. G Data SecuritLab vermoedt dat deze malware zal gaan overslaan naar Europa.

Cybercriminelen gebruiken de pas ontdekte Android-malware, die de naam MMarketPay.A draagt, als een nieuwe manier om geld te verdienen met hun illegale praktijken. Voorheen richtten malware-schrijvers zich op de diefstal van persoonlijke en financiële gegevens, spionage en het versturen van sms’jes naar dure nummers. Nu zijn zij er voor het eerst in geslaagd om toegang te krijgen tot de app-store van een provider. Om dit te doen, verandert de malware de zogenaamde acces point name (APN) van het apparaat en maakt die vervolgens verbinding met China Mobile. APN’s van smartphones en tablets worden meestal door de mobiele provider gebruikt om onder andere systeemupdates naar de gebruiker te versturen. Hier onderschept de malware de bevestigingsberichten van de provider na het downloaden en installeren van een betaalde app.

“Wij zien hier de ontwikkeling van een nieuw en lucratief businessmodel voor cybercriminelen. MMarketPay.A heeft een serie kwaadaardige apps in de markt geplaatst die als doel hebben om geld te stelen,” legt Ralf Benzmüller, hoofd van het G Data SecurityLab uit. “We denken dat dit model, na een aantal eenvoudige aanpassingen, ook in Europa zal worden toegepast. Dan zullen de klanten van Europese providers aangevallen en beroofd worden.”

Tips voor Android-gebruikers:

  • Gebruik een goede beveiligingsoplossing die uw smartphone of tablet beschermt tegen kwaadaardige malware en apps.
  • Installeer altijd alle updates om uw besturingssysteem, programma’s en apps volledig up-to-date te houden. Hierdoor worden beveiligingslekken gedicht die anders door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.
  • Download alleen apps uit betrouwbare bron, dat wil zeggen van de officiële Android apps-markt Google Play en van officiële websites van softwareleveranciers.
  • Let op hoe vaak een app is gedownload en hoe de recensies voor de app zijn. Hoge downloadaantallen en positieve recensie geven aan dat de app waarschijnlijk te vertrouwen is.
  • Kijk goed om welke rechten een app vraagt bij installatie. Als een app toestemming vraagt om sms’jes te versturen of telefoongesprekken te initiëren, is dat erg verdacht. Ga alleen akkoord als de rechtenverzoeken logisch zijn gezien de functionaliteit van de app.
  • Installeer alleen apps die u echt nodig heeft.
  • Negeer berichten van onbekenden op uw smartphone of tablet. Gebruikers die de authenticiteit van ontvangen berichten willen controleren, kunnen dit online doen. Stuurt uw provider bijvoorbeeld echt dit soort berichten? En is de formulering die u online aantreft gelijk aan het bericht dat u heeft ontvangen?
  • Controleer regelmatig uw telefoonrekening. Als er items op uw rekening staan die u niet bekend voorkomen, kan het zijn dat u slachtoffer bent geworden van fraude.

Meer gedetailleerde informatie over MMarketPay.A vindt u op het G Data SecurityBlog:blog.gdatasoftware.com/blog/article/new-android-malware-goes-on-a-shopping-spree-at-your-expense.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =