Home » Tips en trucs » Hoe herkent u phishing mails?

Hoe herkent u phishing mails?

Geplaatst in: Tips en trucs 0

Al vanaf dag 1 dat de wereld ging mailen, worden er phishing e-mails verstuurd. In het begin waren dat nogal klungelige berichten met een onwaarachtige boodschap die in slecht Engels waren opgesteld. Je zou denken dat niemand erin zou trappen, maar niets is minder waar. Weliswaar is het percentage mensen dat ingaat op phishing e-mails klein, maar als de aantallen die je verstuurt maar groot genoeg zijn, is er altijd wel een succesje te boeken.

In de afgelopen jaren zijn de aantallen phishing-mails niet minder geworden, integendeel. Wel zijn ze steeds professioneler en geloofwaardiger. Sommige mails zijn zelfs in foutloos Nederlands opgesteld en voorzien van een bedrijfslogo, bijvoorbeeld van uw bank. Zeer verraderlijk. Toch zijn ze altijd goed herkenbaar, als u maar weet waarop u moet letten.

Controleer altijd wie de afzender is

De verzender van phishing mails probeert zich voor te doen als iemand anders:  de belastingdienst bijvoorbeeld, of uw bank. Die naam staat dan ook altijd bij afzender. Maar als u het mailadres beter bekijkt, blijkt dat een merkwaardig adres te zijn (bijvoorbeeld service.abn@registerinbox.com bij een mail die verstuurd lijkt door de ABN).

Een phishing-mail is onpersoonlijk 

Phishing-mail worden per duizenden tegelijk verstuurd en daarom zijn ze ook algemeen. U wordt aangesproken met heer/mevrouw, in plaats van met uw naam. Het is geen 100% bewijs voor phishing, het is wel een indicatie (net zo min is het wél vermelden van uw naam geen garantie dat de e-mail wel betrouwbaar is).

Er wordt gevraagd actie te ondernemen

In veel phishing-mails wordt gevraagd om uw gegevens te controleren of te wijzigen. Dat is logisch, want het gaat erom uw bankgegevens en/of wachtwoorden te achterhalen. Klik nooit op een link, ook niet om ‘even’ te kijken waar u terecht komt. Het is mogelijk dat de website waar u naartoe gaat malware op uw computer plaatst. Een beetje gezond verstand kan ook helpen: uw bank of de overheid communiceert niet op deze manier. Nooit.

phishing-mail

Open nooit bijlagen

Sommige phishing-mails zijn voorzien van een bijlage (doc, jpg, pdf, zip). Open die nooit als u niet 100% zeker weet dat u wel met een gewone e-mail te maken hebt. Verwacht u wel een mail met bijvoorbeeld een factuur, maar is er reden voor twijfel, bel dan de afzender op of gebruik het voor u bekende mailadres om contact te zoeken (klik dus niet op beantwoorden!).


Beperk de kwalijke gevolgen

  1. Zorg dat u nooit twee keer eenzelfde inlog voor sites of apps hebt. Zo beperkt u in ieder geval op voorhand de schade.
  2. Neem zo snel mogelijk -telefonisch of persoonlijk- contact op met de partij waarvan uw gegevens mogelijk gestolen zijn (uw bank, etc).
  3. Maak gebruik van een wachtwoordmanager en wijzig in ieder geval alle belangrijke wachtwoorden regelmatig.
  4. Hebt u een bedrijf? Overweeg fysieke two-factor authenticatie, bijvoorbeeld met een usb keywordmanager als YubiKey.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 16 =