» » Hackers stelen salaris medewerkers

Hackers stelen salaris medewerkers

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0

Volgens de Fraudehelpdesk zijn er criminelen actief die (zakelijke) e-mail adressen hacken en zich vervolgens als de eigenaar ervan uitgeven. Interessante truc: ze sturen namens de medewerker een bericht aan de salarisadministratie waarin wordt gemeld dat het rekeningnummer waarnaar het maandelijkse loon moet worden overgemaakt is gewijzigd. Vreemd genoeg wordt dit door de salarisadministratie van sommige organisaties verwerkt zonder eerst een bevestiging te vragen (!).

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden. Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt.

Advies
In de afgelopen jaren hebben enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox.

Via de site Have I been Pwned kunt u kijken of uw gegevens zijn gelekt. Ook de politie heeft een dergelijke tool. Blijkt hieruit niet dat uw inloggegevens zijn gestolen, is dat geen garantie dat uw inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen.

Vermoedt u dat uw mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van uw mailaccount en alle andere accounts, zoals uw bank, webshops en dergelijke. Gebruik hiervoor het liefst een wachtwoordmanager. Deze dient u dan wel weer te beveiligen met een sterke wachtwoordzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =