Home » Beveiligingsnieuws » Bijna helft Nederlandse gemeenten meldt datalek

Bijna helft Nederlandse gemeenten meldt datalek

Geplaatst in: Beveiligingsnieuws 0

Sinds 1 januari 2016 hebben 172 van de 390 Nederlandse datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo laat Nu.nl weten. Het melden van inbreuken op persoonsgegevens van Nederlandse burgers is sinds begin dit jaar verplicht. Het totale aantal meldingen door gemeenten ligt boven de 300 omdat sommige gemeenten meerdere lekken moesten melden. Om wat voor lekken het gaat en welke gegevens daarbij zijn gelekt, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens niet. Eén van de problemen is dat iedere gemeente voor zichzelf de problemen rond databeveiliging moet oplossen. Er is geen landelijke richtlijn, waardoor zowel maatregelen als budgetten kunnen variëren.

Eén van de gemeentes is in ieder geval Almelo:
Bij een datalek bij de gemeente Almelo zijn mogelijk persoonsgegevens op straat beland. Het gaat in totaal om 20 gigabyte (GB) aan data, zo blijkt uit een donderdag verstuurde brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. In de brief staat dat de afgelopen week bij een meting is geconstateerd dat 20 GB aan data is geüpload naar een onbekende site.

Terwijl deze gemeente in 2012 nog via een persbericht liet weten beveiliging ‘zeer sereieus’ te nemen:
Gemeente Almelo heeft te maken met een enorme groei in digitale gegevens. Deze data moet niet alleen veilig bewaard worden, maar ook bruikbaar blijven. Peter Eerhard, Project Manager ICT Gemeente Almelo: “Onze back-upinfrastructuur kon dit eigenlijk niet meer aan. Daarnaast was de manier van opslag – op tapes – te kwetsbaar en te arbeidsintensief. Aangezien de gemeente erg veel waarde hecht aan het zorgvuldig omgaan met gegevens in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens was het hoog tijd voor een nieuwe, flexibele en moderne back-upomgeving.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 4 =