Home » Password manager

Password manager

Een password manager (wachtwoordenbeheerder) is een softwareprogramma dat is ontwikkeld om het probleem van het verzinnen en onthouden van wachtwoorden te vereenvoudigen. Voor heel veel toepassingen op de computer en voor websites zijn inloggegevens nodig die vaak bestaan uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Omdat voor iedere toepassing andere combinaties gewenst zijn, zijn de combinaties niet meer te onthouden.

Om te voorkomen dat mensen te eenvoudige wachtwoorden gaan gebruiken of briefjes bij hun toetsenbord leggen, zijn deze Password Managers ontwikkeld. Dit zijn digitale kluizen waar iemand veilig zijn of haar naam en wachtwoordcombinaties kan opslaan. Bij het benaderen van programma’s of websites kan de Password Manager automatisch de toegangscombinatie invullen. Voor toegang tot de Password Manager is overigens wel een wachtwoord nodig.

Het grote bezwaar tegen deze software is dat mensen er volledig afhankelijk van worden. En dat als deze dienst wordt gehackt, alle toegangsgegevens op straat liggen. Wie zijn toegang tot het programma verliest, verliest alles wat in de digitale kluis is opgeslagen. Misschien toch reden om een schriftje te kopen.