Home » Tips en trucs » 3 effectieve en eenvoudige manieren om uw thuisnetwerk beter te beveiligen

3 effectieve en eenvoudige manieren om uw thuisnetwerk beter te beveiligen

Geplaatst in: Tips en trucs 0

thuiswerken

Nu veel mensen thuis werken is het risico dat cybercriminelen zich meer richten op het binnendringen van het thuisnetwerk. Vanuit uw laptop hopen ze dan het bedrijfsnetwerk van uw werkgever binnen te dringen. Of om uw computer te kunnen uitlezen en beheren.

Waar de IT-afdeling van uw bedrijf alles in het werk stelt om alle data veilig te houden, ziet de situatie thuis er vaak anders uit. Ten eerste omdat u geen IT’er bent (daar gaan we nu maar even van uit) en de kennis en middelen ontberen om van uw digitale woning een soort Fort Knox te maken.

Ten tweede omdat het domweg te verleidelijk is om ieder apparaat dat gebruik maakt van wifi snel aan te sluiten en aan het werk te zetten. Plug & play is een prachtige uitvinding, maar een veilig netwerk levert het niet altijd op. En dat voornemen om later de instellingen aan te passen…

Het beter beveiligen van het thuisnetwerk hoeft geen ingewikkelde, tijdrovende klus te zijn. Met deze drie tips maakt u flinke stappen en verkleint u de kans op een digitale inbraak significant.

 1. Pas de naam van uw thuisnetwerk en de wifi-sleutel aan
  Bij het installeren van uw router heeft uw wifi-netwerk een naam en wachtwoord gekregen. De naam is vaak hetzelfde als de naam van de router (merk + type) en het wachtwoord bestaat vaak uit een (lange) reeks cijfers. U kunt via uw browser de instellingen van de router (en dus uw netwerk) bekijken en aanpassen. Kijk daarvoor in de gebruikershandleiding of onder het apparaat zelf. Denk eraan uw computer met een kabel aan te sluiten als u wijzigingen aanbrengt. Via wifi bent u namelijk direct de verbinding kwijt en da’s heel onhandig…
  De naam van die router geeft een hacker informatie die u helemaal niet prijs hoeft te geven. Maak van de naam iets algemeens of onzinnigs. Niets dat naar de hardware verwijst, naar uw naam, of naar uw adres. Noem dat ding maar ‘Dit is het netwerk van de buren’. Behalve als uw buren dat ook al hebben gedaan, want dan wordt het een janboel in de straat.Het wachtwoord voor uw netwerk bestaat standaard altijd uit een cijferreeks. Wel lang, die reeks, maar met speciale tools waarover een hacker beschikt snel te achterhalen. Een paar minuten, meer niet. Maak daar iets van met veel tekens dat u toch makkelijk kunt onthouden. Dat kan bijvoorbeeld zijn: GisterenkosttedeBloemkool:7euro+95Cent. Da’s dure bloemkool maar een sterk wachtwoord. We verwijzen in dit kader nog maar eens naar ons artikel over het maken van sterke wachtwoorden.

 2. Maak een gastnetwerk aan
  Tegenwoordig hebben alle routers een functie waarmee een gastnetwerk kan worden aangelegd. Zo’n gastnetwerk heeft wel verbinding met internet, maar niet met de computers in huis. Althans, dat is de bedoeling. Maak een gastnetwerk aan, ook weer met een vage naam (‘dit is mijn wasmachine’) en met een goed wachtwoord (dit netwerk lijkt minder kwetsbaar, maar u wilt ook niet dat iemand pardoes uw wasmachine aanzet of de thermostaat 10 graden hoger zet).Want dit is het idee van een tweede netwerk: op het hoofdnetwerk sluit u de computers en telefoons in huis aan. Maar dingen die daar niet thuis horen, gaan naar het gastnetwerk: de wasmachine, de deurbel, thermostaat, fitnessapparaat, camera’s…. En apparaten van bezoekers natuurlijk ook, daar was deze functie oorspronkelijk voor bedoeld. Hoe minder apparaten op het hoofdnetwerk hoe beter, want hoe minder kwetsbaar.
 3. Wijzig wachtwoorden van alle apparaten
  Alle apparaten worden geleverd met een beveiliging van naam en wachtwoord. Meestal is dat admin en admin. Of admin en 0000. Op internet (het darkweb) zijn lijsten met apparaten hun wachtwoorden gewoon te downloaden, dus van enige beveiliging is per saldo geen sprake. Voor criminelen zijn die zogenaamde ‘smart’ apparaten zoiets als openstaande voordeuren.Als u veel van dit soort slimme functies in huis heeft, is het even werk, maar het is echt noodzakelijk om ze allemaal van nieuwe wachtwoorden te voorzien. Omdat u wachtwoorden nooit dubbel mag gebruiken, is het gebruik van een wachtwoordmanager hier wel handig. In een boekje opschrijven mag ook.

Tot slot

Veel mensen denken bij hun thuisnetwerk nog vaak dat er bij hen ‘toch niks te halen valt’ en gaan daarom nonchalant om met beveiliging. Dat is volkomen misplaatste onverschilligheid. Het is niet zo dat hackers altijd uit zijn op de miljoenen op uw bankrekening. Soms hebben ze belang bij tekstdocumenten waar u aan werkt. Een andere keer gebruiken ze uw nonchalante houding om toegang te krijgen tot het bedrijf waar u werkt. En vaak merkt u niet eens iets van een inbraak die via de beveiligingscamera heeft plaats gevonden. Maar u bent dan wel onderdeel geworden van een crimineel circuit. Alle reden genoeg om cybersecurity ook thuis heel serieus te nemen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 14 =