Home » Tips en trucs » 10 tips om uw computer te beveiligen

10 tips om uw computer te beveiligen

Geplaatst in: Tips en trucs 1

computerbeveiliging

Een aansluiting op internet betekent vandaag de dag dat uw computer binnen een paar seconden (!) besmet kan zijn met malware. Hier 10 tips die u helpen uw computer en alles wat daar op staat te beveiligen.

 1. Bedenk voor u een computer koopt of u Windows nodig hebt. MS Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en daardoor het vaakst doelwit van criminelen. Overweeg een Mac (Apple) of nog beter: Linux (gratis en tegenwoordig ook heel gebruiksvriendelijk. Er zijn meerdere uitvoeringen mogelijk.) Maar natuurlijk kleeft er aan ieder voordeel een nadeel… Dus oriënteer u goed.
 2. Ga niet het internet op zonder een goede virusscanner te hebben geïnstalleerd. Een nieuwe computer heeft deze vaak al bij aanschaf. Activeer ‘m en ga daarna kijken welke virusscanner u definitief wilt gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat u over dagelijkse updates kunt beschikken. Gebruik geen twee of meer van die programma’s tegelijk. Ze versterken elkaar niet, maar zitten elkaar in de weg.
 3. Installeer een firewall en neem de tijd om die goed in te stellen. Geef niet zomaar ieder programma toestemming om zaken uit te voeren waar u niets van weet. Activeer vóór u op internet gaat eerst uw Windows firewall (standaard aanwezig). Daarna kunt u op zoek naar een andere firewall, eventueel in combinatie met een anti-virusprogamma en anti-spamsoftware. Wilt u voor zakelijk gebruik wat geavanceerdere oplossingen, kijk dan ook even op onze pagina beveiligingsoplossingen
 4. Gebruik de nieuwste browser, geen oudere versie. Controleer uw browserinstellingen en zet altijd de functie ‘auto-update’ aan. Er zijn voor browsers vaak (gratis) plug-ins beschikbaar die helpen het browsen veiliger te maken. Bedenk wel dat een browser zo dom is als de gebruiker, dat geldt overigens voor alle software.
 5. Open niet zomaar e-mails van onbekenden. En klik nooit (!) op de bijlagen. Ook zogenaamde plaatjes en pdf-bestanden kunnen akelige virussen bevatten. Pas ook op met .exe-bestanden die u van bekenden krijgt doorgestuurd. Soms komen ze helemaal niet van bekenden, maar lijkt dat zo, omdat hun adresboek is gehackt. Om het nog ingewikkelder te maken zijn sommige .exe bestanden ‘vermomd’ als .jpg of iets dergelijks. Bent u erg benieuwd, besteed er dan een extra e- mail of telefoontje aan om een en ander te controleren.
 6. Klik niet op links in e-mailberichten. Soms verhullen de links dat u naar een phishing-site gaat, bijvoorbeeld van uw bank. Beter en veiliger is het, het adres dat u ziet over te typen in uw browser. Controleer altijd in de adresbalk van uw browser waar u nu precies bent.
 7. Gebruik voor alles wat u voor uzelf wilt houden ingewikkelde wachtwoorden. Dus niet uw naam, adres, of de naam van uw kat. Een handige methode is het om uit uw favoriete boek een paar zinnen te pakken en daarvan de beginletters van woorden te gebruiken. Tegeltjeswijsheden mogen ook.  ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen’ wordt dan: Adkvhi,ddm. We hebben over het maken van sterke wachtwoorden een apart artikel geschreven. Met onze wachtwoorden-tester kunt u het resultaat controleren.
 8. Gebruik niet voor alle sites en alle toepassingen hetzelfde wachtwoord. Breng gradatie aan in het belang van zo’n wachtwoord: als u dit alleen maar gebruikt om op een openbaar forum te kunnen reageren, is het belang laag. U kunt dan volstaan met een paar simpele toetsaanslagen…
 9. Maak backups! Zorg ervoor dat u bij een eventuele computercrash kunt beschikken over de actuele bestanden, inclusief uw e-mails. Hoe vaak u een backup moet maken hangt uiteraard af van het gebruik van de computer. Werkt u er zakelijk mee, dan moet dit dagelijks, of zelfs per uur. Back-ups maken kan op een externe harde schijf, maar ook online. Aan beide methoden kleven voor- en nadelen en risico’s. Maar geen back-up maken is geen optie.
 10. Controleer wekelijks of maandelijks of uw computer nog in orde is. Laat uw virusscanner een complete systeemscan uitvoeren en laat bijvoorbeeld Hitman Pro of Spybot controleren of u niet per ongeluk spyware hebt binnengehaald. Het duurt even, zo’n scan, maar ondertussen kunt u lekker iets voor uzelf doen… Als u merkt dat uw computer trager wordt, bent u waarschijnlijk al te laat en kunt u beter direct zo’n scan uitvoeren.
 11. En wat is nu de beste anti-virussoftware?
  Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Er zijn meerdere organisaties die regelmatig deze software testen. Maar de criteria die ze aanleggen zijn misschien niet de uwe. Bovendien doen meestal niet alle programma’s er aan mee. Om toch een indicatie te geven:

– AV-Test.org legt regelmatig programma’s op de pijnbank. De resultaten worden gepubliceerd via PC world.

CNet doet hetzelfde. Maar vrijwel altijd met andere resultaten…

Maak gebruik van de gratis probeerversies en kijk vooral of uw computer dezelfde snelheid behoudt. Inboeten aan snelheid is op den duur namelijk zeer ergerlijk.

 1. Ivan
  | Beantwoorden

  Goede tips voor de beveiliging van de computer. Zeker als je als zelfstandige een home office draait, moet je goed beslagen ten ijs komen qua beveiliging. Ik heb zelf goede ervaringen met een abonnement van Norton. De beveiliging is altijd up-to-date en is er iets, wordt je door de klantenservice meteen via de chat geholpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =